Kampanjer och evenemang

Europeiska avfallsveckan 17 – 25 november 2018

Den europeiska veckan för avfallsminskning är ett initiativ som syftar till att främja genomförandet av insatser för medvetenhet om hållbar resurs och avfallshantering under en enda vecka. Det uppmuntrar ett brett spektrum av publikgrupper (offentliga myndigheter, privata företag, det civila samhället och medborgarna själva) att engagera sig. http://www.ewwr.eu/en/project/main-features

Falun

Återbruksfesten

Återbruksfesten arrangeras för fjärde året i rad i Magasinet i Falun. Olika utställare kommer att erbjuda allt ifrån konst, återbrukade produkter och tävlingar och pyssel kopplat till återbruk. Förvänta er att finna funktionella produkter med ny snygg eller spännande design. I årets återbruksfest finns även tankar om delningsekonomi och cirkulär ekonomi genom bland annat Falu bilpool och CIREKO.

Populära inslag är klädbytet, mat ( i år vegetarisk och animaliska pizzor) och livemusik som i år blir i folkmusikens tecken. Vi kommer även ha en DJ som kommer att spela soft skön musik. Så när du blir trött av alla spännande intryck är det skönt med lite ”häng” i en soffa och en ekofika på bordet.

Syftet med Återbruksfesten 2018 är att inspirera och motivera kommuninvånarna till ökat återbruk men också att skapa ett positiv grundkänsla för återbruk genom att skapa en kreativ folkfest. Återbruksfesten är också en arena för olika aktörer att visa upp sig men också ett tillfälle att vara en del av ett större sammanhang för återbruk.

Plats och tid: Magasinet 2018-11-17 klockan 11:00 – 17:00

Kontakt: Thomas Sundin, thomas.sundin@falun.se

Återbrukskampen

Elever i årskurs 6 får ge tävla om bästa återbruksidé.

Kontakt: Thomas Sundin, thomas.sundin@falun.se

Mora, Orsa, Älvdalen

Nodava lanserar Oldies but goldies – ge kläderna nytt liv och klä dig retro i dina undanlagda kreationer

Kontakt: Göran Brorsson, goran.brorsson@nodava.se

Avesta

Återbruksmarknad på återvinningscentralen hålls den 24/11

Kontakt: Daniel Zetreus, daniel.zetreus@avesta.se

Europa avgiftar kretsloppet

Mellan den 17 och 25 november anordnas flera klimatsmarta aktiviteter i EU och Sverige. I Europa är temat för Europeiska avfallsveckan ”Förebygg farligt avfall och avgifta kretsloppet”.

Farligt avfall utgör en större risk för vår hälsa och för vår miljö jämfört med andra typer av avfall.

Syftet med Europa Minskar Avfallet är att inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande genom att visa upp konkreta exempel på aktiviteter som leder till minskat avfall.

Längst ned finns några filmer som ger tips på vad vi alla kan göra och andra smarta tips kan vara.

Återanvänd

Undersök om det finns rester kvar i produkten! Är målarfärgshinken eller hårsprayet halvfull? Fråga kompisen eller kollegan om hon eller han vill använda upp resten. Att använda upp produkten minimerar vårt spill, och minskar risken för att farliga ämnen hamnar på fel ställe.

Gör ingen skada

Om ingen är intresserad av dina produkter, se till att hantera dem varsamt. Släng dem inte i vanliga soppåsen och spola inte ner rester i avloppet.

Sortera rätt

Se till att ditt farliga avfall lämnas på närmsta återvinningscentral eller annan plats som kommunen utsett. Lämna avfallet i en hel och ordentligt stängd förpackning. Helst i orginalförpackning, men om den saknas – se till att märka noggrant vad det är för typ av avfall. Farligt avfall behöver tas om hand under kontrollerade och säkrade former. Därför är det viktigt att det lämnas in på rätt sätt.

Skippa sprayflaskan

Gör ett hemmagjort saltvattenspray i pumpflaska och använd roll-on deodorant. På så sätt minskar vi konsumtionen av produkter i gasdrivna metallflaskor.

Skippa starka rengöringsmedel och kalklösare

Ett annat gammalt husmorsknep är ättika, som kan användas till mycket. Istället för kalklösare kan vi rengöra vår kaffemaskin med ättika exempelvis. Starka rengöringsmedel kan bytas ut mot såpa, och blekmedlet kan bytas ut mot miljömärkt bleksalt.

Laga och återanvänd

Mycket prylar vi har hemma går att återanvända! Allt behöver inte slängas och bytas ut direkt. Genom att laga det som är trasigt, låna det vi inte har, och göra en makeover på de prylar vi är trötta på är vi genast mycket snällare mot både plånboken och miljön.

 

Hållbar upphandling

Seminarium hålls den 11 december i Borlänge ”Dalarna minskar avfallet: Genom medvetna inköp och smart upphandling”. I bifogad inbjudan framgår syfte, målgrupper och anmälningsförfarande.

Se inbjudan