Nedskräpning

DalaAvfall (företräder kommunernas avfallsverksamheter), Borlänge Energi (företräder kommunernas gata och park verksamheter), Falu kommun och LudvikaHem (företräder Kopparstaden, Tunabyggen och Bärkehus) har under 2020 inlett samarbete med Håll Sverige Rent som syftar till att minska nedskräpningen i Dalarna under mottot ”Håll Dalarna rent”.

Samarbetet är avsett att vara långsiktigt.

 

Samhällsstäd -ett pilotprojekt i Dalarna

Håll Sverige Rent och Kriminalvården kommer under hösten 2021 att påbörja en försöksverksamhet för att engagera frivårdens samhällstjänst.

Samhällsstäd –  information till Kommuner

Samhällsstäd – information till Klienter

 

Kampanj nedskräpning fimpar

Under maj- juni månad 2021 har en kampanj genomförts i syfte att minska nedskräpning av fimpar i Dalarna. Fimpar och snus är vårt vanligaste skräp i tätorter och bara i Dalarna beräknas det slängar över 30 miljoner fimpar varje år. Fimpar bidrar till att plaster och gifter hamnar i vår närmiljö.

I kampanjen genomfördes pressinformation och digital kommunikation, skräpmätningar, foliering papperskorgar och utdelning av fickaskkoppar.

Vid pressträffen deltog Siljan News, Dalademokraten, Borlänge Tidning, Annonsbladet och P4 Dalarna.

Vanligaste skräpet

30 miljoner fimpar

Resultat av nedskräpningskampanj

 

Workshop om att minska nedskräpning i Dalarna

Den 17 november arrangerades en digital workshop om att minska nedskräpning i Dalarna. Syftet är att minska nedskräpning i våra samhällen och i vår natur, särskilt fjällmiljöer. Dagen arrangerades av företrädare från den regionala avfallsplanegruppen i Dalarna samt Håll Sverige Rent, Gata/Park-nätverket och Visit Dalarna. 25-30 personer deltog vid de olika blocken som diskuterades under dagen, bland annat från kommunernas gata/park-verksamhet, kommunala bostadsbolag, skola, kommunikation och renhållare.

Dokumentation från dagen:

Inbjudan till dagen

Anteckningar från den 17 november

Visit Dalarna + Dalarna C

Länkar från Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent+Dalarna E -Fimpar

Håll Sverige Rent+Dalarna C -Håll Fjället Rent

Håll Sverige Rent+Dalarna B -Engagemang

Håll Sverige Rent+Dalarna A -Skräpplockardagarna

Borlänge Energi+ Dalarna D -Kostnader GataPark

Borlänge Energi+ Dalarna B -Skräpmätning